Uddannelseskaravanen 2023 sidste stop i Qaqortoq den 08. oktober: Campus Kujalleq

Ankomst til Qaqortoq med Sarfaq Ittuk var forsinket med lidt over 2 timer grundet kraftigt stormvejr ved Narsaq. Karavanedeltagere som havde valgt ankomst med fly nåede ikke frem i tide. Teknikimik Ilinniarfik KTI var så godt som den eneste udefra deltagende uddannelsesinstitution.

Kujelleq Kommunia

Kujelleq Kommunia er den sydligste kommune i Grønland hvor den største by Qaqortoq ligger omgivet af byer og bygder. Kommunen er rig på fortidsminder fra både Thulekulturen og den norrøne tid ca.år 800-1350 med tilflyttere fra Norge og Island. Byer og bygder omfatter Narsaq, Nanortalik, Narsarsuaq, Appilattoq, Narsarmijit, Tasiusaq, Ammassivik, Alluitsup-Paa, Saarloq, Eqalugaarsuit, Qassimiut, Igaliku og Qassiarsuk.  

Campus Kujalleq

Campus Kujalleq tilbyder mange uddannelser med et gymnasium der omfatter 5 studieretninger, TNI/HG med butiks- og kontoruddannelser, Turismeuddannelser med en 2-årig Akademisk Serviceøkonom og forskellige turistguideuddannelser. Campus har ydermere en kursusafdeling med kurser indenfor kontor- og butiks- og turismebranchen.

Udddannelseskaravanen 2023 - Campus Kujalleq - KTI uddannelser og maskinmesteruddannelsen i Sisimiut

Det var faktisk en fordel at være en af de få ankomne deltagere fra Uddannelseskaravanen.

Om formiddagen kom gymnasieelever på besøg hos Teknikimik Ilinniarfik KTI - Tech College Greenland. Der var væsentlig flere uddannelsesnysgerrige end vanligt. De var ikke distraheret af det normalt store udvalg af gratis småting, så der blev talt en del om mulige tilbudte KTI uddannelser i Sisimiut. Inklusive maskinmesteruddannelsen.

Sisimiuts nye videregående maskinmesteruddannelse kan med stor fordel ansøges af en nyklækket student som er glad for - og god til - matematik og fysik. Interesserede kan starte første semester (M1) til august 2024. En af de meget interesserede Qaqortoq gymnasieelever havde allerede i 2022 skiftet retning til matematik og science for at være godt forberedt til uddannelsens første semester.

Kendskab til maskinmesteruddannelsen og dens mange muligheder er stigende hos størstedelen af landets gymnasier hvilket er alfa og omega for uddannelsens fremtidige succes i Grønland.

Folkeskoleelever og KTI faglærte uddannelser

Folkeskoleelever har med bestået folkeskolebevis mulighed for at vælge blandt KTI's mange faglærte uddannelser som kræver 4 års kombineret skolegang og praktik. Mange folkeskoleelever er dog godt skoletrætte efter 10. klasse, og kan ikke overskue 4 år med studier og praktik.

KTI korte uddannelser med fagbrev - 4 ialt

KTI korte uddannelser tilbyder siden 2021 blandt andet KTI Arktisk Bygningsarbejder. Elever har 2 skoleophold på 3 måneder hver og 1.5 år i virksomhedspraktik. Ialt en uddannelse der kan tages på blot 2 år. Sluttelig skal elever til eksamen, hvor man som bestået modtager et fagbrev.

Grønlands første KTI Arktisk Bygningsarbejder, Forskalling blev udlært i 2023, og tjener idag rigtig gode penge som forskallingsarbejder med sit fagbrev og den arbejdserfaring han modtog hos MT Højgaard i Nuuk. 

Besøgende folkeskoleelever fra Qaqortoq viste stor interesse for KTI korte uddannelser, så det bliver spændende hvor mange der ansøger i 2024. Byens borgere som kom forbi Uddannelseskaravanen i et pænt stort antal om eftermiddagen udtrykte også entusiasme for KTI korte uddannelsesmuligheder. 

Uddannelsesdagen sluttede med fælles sammenkomst for Uddannelseskaravanens deltagere, gymnasiets ansatte og Majoriaq Qaqortoq.

Med tak til Qaqortoq for et godt og veltilrettelagt besøg af Uddannelseskaravanen 2023.

Den gode planlægning resulterede i en fin deltagelse omkring uddannelsesinformation af både gymnasieelever, folkeskoleelever og byens borgere.