KTI besøg fra DUNDAS ILMENITE TITANIUM Mineselskab

Den 25. april havde KTI Råstofskolen et meget spændende besøg af Aaju Simonsen, Geolog, Dundas Ilmenite Titanium mineselskab. Aaju holdt foredrag for elever og kursister om minens efterforsknings-arbejde i det nordvestlige Grønland (ca. 80 km. syd for Qaanaq).

Aaju Simonsen, Geolog

Aaju Simonson er uddannet geolog, og har et imponerende internationalt CV. Hun har erfaring fra flere store selskaber i det arktiske område. Grønland: NunaMinerals A/S, True North Gems (Qeqertarsuatsiaat), Gold Corporation/Intex Resources, Galathea3 expedition samt Greenland Minerals & Energy Ltd, GME (Narsaq). Norge: Norwegian Minerals Group, Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S (Svalbard). Island: North Atlantic Mining Associates.

Lidt om Dundas Ilmenite Titanium Minen

Dundas har i øjeblikket 3 efterforsknings-tilladelser i Grønland (Moriusaq; Qeqertarsuaq/ Nuussuaq og Kangerluarsuk). I nordgrønland har Dundas mine-camp i Moriusaq, en forladt grønlandsk bygd 25 km fra Pituffik (Thule Air Base) og 75 km fra Qaanaaq. I Moriusaq ønsker man at ”udvinde” Ilmenite sand som er værdifuldt. Området er fyldt med sandet, som ovenikøbet ligger på overfladen og er lige til at transportere ud af landet! Geologer skønner, at der findes mellem  130-190 millioner tons Ilmenite-sand i Moriusaq området.

Hvad er Ilmenite-sand også kaldet ”Sort Sand”- Sioqqat Qernertut?            (Grønland har meget tilfælles med månen!)

Ilmenite er et titanium-jernoxid-mineral (FeTiO3) som er svagt magnetisk, og sort eller mørkegråt. Det kaldes også ”Sort Sand”. Apollo astronauterne fandt store mængder Ilmenit i månens klippegrund. Titanium-indholdet bruges som tilsætningstof i maling, tekstiler, plast, papir, solcreme, mad og kosmetik.

Feltarbejde – sommerarbejde for elever eller kursister

Aaju Simonsen er DUNDAS kontaktperson for unge grønlændere, der ønsker feltarbejde i sommer-ferien. Det var derfor en usædvanlig mulighed for Råstofskolens elever og kursister at møde Aaju personligt. Råstofskolen havde et hold kursister der ventede på hjemrejse. Næsten alle deltog i Aaju’s foredrag!

Både elever og kursister afleverede CV til Aaju i håb om at få sommer-feltarbejde. Spændende for alle der interesserer sig for minearbejde og Grønlands råstoffer. Feltarbejde er rimelig godt lønnet (standard dagløn på 1250 kr. + tillæg).

Hvad laver man under feltarbejde hos Dundas?

Eleverne lærer mere om Grønlands undergrund, feltarbejdet gør geologien relevant, og eleverne får værdifuld ”hands-on” erfaring. Der er planlagt et større bore- og prøvetagnings program denne sommer. Eleverne vil blandt andet skulle arbejde med prøveoptagning – f.eks. en ZEBRA Env, Geoprobe 7720.

Eleverne venter spændt på, hvem der får chancen for feltarbejde 2018!

1000 Qujanaq til Aaju Simonsen, vi glæder os til at byde hende velkommen igen!