KTI får besøg af Departementet for Råstoffer - Naalakkersuisut

QUJANAQ og tak Qupanuk Olsen og Departementet for Råstoffer!

Den 17. og 18. april blev studierne for KTI Råstofskolens elever byttet ud med 6 timer daglige forelæsninger fra Departementet for Råstoffer, begge dage!

Eleverne tilbragte 2 spændende skoledage i selskab med Qupanuk Olsen, Afdelingschef, Teknologi & Tilsyn, (Departementet for Råstoffer). Qupanuk’s foredrag dækkede et bredt spektrum af arbejdet som udføres af departementet. Spændende information, da Grønland oplever vækst i både minedrift og efterforsknings-aktiviteter.

Lidt om Qupanuk Olsen, Departementet for Råstoffer                                     

Qupanuk modtog sin Master of Engineering Science, Mining fra Western Australian School of Mines, Curtin University i Kalgoorlie, Australien. Hendes studier omfattede mine-planlægning fra A-Z, minedrifts-økonomi, strategisk mineplanlægning med 3D computer-programmer (Geovia Whittle), fjeldsprænging, minedrift-ventilation og meget mere. Relevant for elever der drømmer om en god fremtid indenfor den grønlandske minedrift.

Inden Qupanuk tog sin Mastergrad i Australien blev hun Bygningsingeniør fra Aarhus Universitet, Ingeniørhøjskolen, og tilbragte et semester hos den globalt anerkendte mineskole, Colorado School of Mines, Golden, Colorado. Derefter var Qupanuk i praktik hos guldminen i Nalunaq, hvor hun var med til aktivt at udvikle noget af infrastrukturen. Guldminen lukkede i 2013, men er atter i gang som mine med en særtilladelse til efterforskning. Råstofskolens elever skal i praktik til sommer, så det var relevant at høre om Qupanuk’s minearbejde og personlige oplevelser.

Departementet for Råstoffer - Arbejdsområder                                         

Departementet for Råstoffer er ansvarlig for planlægning af strategi for Grønlands råstoffer samt politisk beslutningstagning og juridiske og geologiske aspekter af landets meget omfattende mineralressourcer. Departementet vurderer og godkender licenser for både mineral-  og olie-udvindingsaktiviteter. Qupanuk’s afdeling beskæftiger sig desuden med tilsyn og inspektion af minedrift og efterforskningssteder.

Information om 2018 minearbejde i Grønland                                                   

Eleverne fik en grundig oversigt over Grønlands råstofaktiviteter i 2017 og forventede 2018 aktiviteter. Hver kommune blev belyst med en oversigt over licenser (storskala og småskala) samt fremlægning af aktive miner og mineselskaber i efterforskningsfasen.

Det var en masse information at fordøje over 2 dage. Eleverne fik viden, der gav dem fornyet energi og øget stolthed omkring landets undergrund og muligheder. Oplysninger og orientering der gav spire til kollektivt håb om nye indkomstmuligheder for Grønland. Der blev stillet mange spørgsmål til Qupanuk, der gav en stor mængde feedback fuld af energi på trods af bihulebetændelse, ondt i halsen og feber.

Nogle punkter som Qupanuk finder vigtige at tage med:

  • Skabe en grønlandsk minekultur 
  • Opleve, arbejde i den virkelige mineverden (især praktikanter) 
  • Vigtigt at formidle viden om minedrift 
  • Sikre, at der ikke sker forskelsbehandling på minearbejdere 
  • Vigtigt med god kommunikation 
  • Arbejde på at skabe grønlandske miner

Den 19. april gav Qupanuk ydermere foredrag for Sisimiut’s borgere i KTI's Auditorium fra 19:30 – 21.00.

Uge 12 blev en spændende og lærerig uge for KTI og Sisimiut!