KNR – TV udsendelse: Tagdækning i Grønland. Arktisk Bygningsarbejder tagdækkerhold viser deres arbejde hos KTI Bygge- Anlæg, Sisimiut

KTI Bygge Anlæg elever deltog i en video om grønlandske tagdækkere. Grønland har kun 2 faglærte grønlandske tagdækkermestre. En uddannet i Danmark – hvor den anden blev uddannet hos en grønlandsk mester i 2021. Starten på en ny faglært tradition i Grønland.

Under linket af TV udsendelsen vises bl.a. arbejde fra de første 2 uger af tagdækkeruddannelsen hos KTI Bygge- Anlæg i Sisimiut. Eleverne sluttede med at prøve kræfter med en DM i Skills arbejdsopgave.

Underviser af den nye korte 2 årige arktiske bygningsuddannelse med fagbrev for tagdækning er Tommy Dan Larsen. Tommy er uddannet tagdækker og faglærer ved EUC Nordvestsjælland, Professionshøjskolen Absalon. Roskilde.

Tagdækning af et skråt tag – arbejdsopgaven som KTI eleverne forsynede med helt specielt grønlandsk indslag: Erfalasorput – det grønlandske flag. Flaget var både designet og skåret i tagpap af tagdækkerholdet.


https://www.studietube.dk/video/7429352/059f2ec526329c60d473e31bbed517cb

KTI Arktisk bygningsarbejder med speciale i tagdækning – de første 3 ugers undervisning

Uge 1.

Efter intro til den nye tagdækkeruddannelse og udlevering af lærematerialer gik eleverne i gang med at bygge en tagkonstruktion kaldet et saddeltag, det almindeligste tag på europæiske huse siden middelalderen.

Vigtigheden af et hustag

Taget er en bygnings øverste facade. Tage har skiftet udseende  gennem tiderne, da arkitekturen ændres efter behov og nye ønsker om form og udsmykning. Tage har været fremhævet som meget vigtige dele af en bygning. Med udsmykning i form af figurer, forskellige tagsten, spir eller tagkviste.

Tage er også været opført som yderst praktiske dele af en bygning, med den meget vigtige funktion at beskytte mod vind og vejr.

Kvaliteten af tagdækning skal være i top både af materialer og udført arbejde. Begge dele skal afpasses med de ekstreme vejrforhold, som findes i Grønland.

KTI eleverne lærte om kvalitetsbevidsthed under opbygning, og hvordan man dokumenterer alt arbejde for efterfølgende kvalitetssikring. Dette foregår digitalt via en APP som hedder Tagpas. Tagpas appen har holdet fået gratis til prøve under deres uddannelse af Phønix Tag Materialer.

Tagdækning teknikker som KTI eleverne lærte om

o   Udførelse af snitte- og svejseteknikker

o   Sikkerhed på tage, med fokus på f.eks. Slope Systemet

    -der forhindrer fysisk nedslidning og dårlige arbejdsstillinger

o   Samarbejde og valg af korrekt værktøj

Uge 2.

KTI Bygge- Anlæg tagdækker elever lavede en listedækningsopgave som bruges ved DM i Skills

Opgaven blev udført over forventning med kun enkelte småfejl. Det var både en meget stolt underviser og tagdækker-elevhold som fremviste deres færdige arbejdsopgave.

Som et nyt element på taget designede eleverne det grønlandsk flag i tagpap, og fæstnede de 2 flag på taget. Innovativt og flot!

4 stolte KTI tagdækker elever: Tom Kleemann Geisler, Aninnguaq Jeremiassen, Joel Petersen, Looqi Olsen

Uge 3. 

Undervisning i tagdæknings-teknologi

o   Fremstilling af en brænderfod for tagpapbrænder

o   En holder til tagpapbrænder som kan sidde på hængelommer

o   Logo til uddannelsen

o   Grønlandsk tagdækning

o   Penneknivskede med logo

     -eleverne lavede 3D holdere i det nye Qulleq FabLab med lokale hos KTI

Ugens undervisning gik rigtig godt, og eleverne nåede langt med de valgte emner. Det bliver spændende for både underviser og elever at gå videre med arbejdet på hovedforløbet.