Atuarfik Mathias Storch og Atuarfik Jørgen Brønlund folkeskoleelever hører om faglærte uddannelser

To 10. klasser og to 9. klasser fra Atuarfik Mathias Storch og to 10. klasser fra Atuarfik Jørgen Brønlund fik KTI lærlinge præsentationer af faglige uddannelser den 18. og 21. oktober 2019. 5 lærlinge og en nylig uddannet elinstallatør fortalte om faglige uddannelser, deres skoleforløb og virksomhedspraktik.

Den 21. oktober fik Majoriaq Ilulissat en KTI præsentation for opkvalificeringsklassen

Tak for godt samarbejde tilAggo Rosing Olsen, Skolevejleder, Atuarfik Mathias Storch, Laila Hammeken, Skolevejleder, Atuarfik Jørgen Brønlund og Claus Jochimsen, Centerleder, Majoriaq Ilulissat.

Tak til Jesper Hjort Hansen, Aut. Elininstallatør, VVS Firmaet A/S for udlån af:

Uddannet Elinstallatør, Tuperna Heinrich ✴ VVS-energimontør lærling, Hans Otto Petersen ✴ Elektrikerlærling Madison Davenport ✴ Smedelærling Aannguaq Lange.

Tak til Jakob Forsingdal, Projektleder/Byggeri, KJ Greenland Ilulissat for udlån af:

Tømrerlærling Mikael Jeremiassen & tømrerlærling Aqissiaq Petersen.               

Lærlinge præsentation af deres uddannelser: skoleforløb og virksomhedspraktik

Til stor glæde for alle parter var elinstallatør Tuperna Heinrich fra VVS Firmaet A/S igen moderator under KTI's præsentationer. Tuperna er en yderst talentfuld ceremonimester, som modererer med humor og energi. Hun sikrer at alle lærlinge kommer til orde, så eleverne får mest muligt ud af besøget. Tuperna er et perfekt bindeled mellem den KTI ansvarlige, byens lærlinge og de lyttende folkeskoleelever.

Eleverne hørte hvorfor de forskellige lærlinge havde valgt deres uddannelse. De hørte om uddannelsesvalg på grund af familietraditioner, håndelag og lyst til arbejdet, en fremtid med gode lønninger, eller ønsker om at blive projektleder eller få egen virksomhed.

Lærlingene fortalte om fag de læste under deres skoleforløb, og hvilke praktiske håndværkeropgaver de udførte. Eleverne hørte hvilke folkeskolefag er vigtige for de forskellige håndværkeruddannelser (matematik, fysik, dansk, engelsk).

Smedelærling Aannguaq Lange deltog trods brækket fod! Atuarfik Jørgen Brønlund

Hvad gør mester glad?

Lærlingene fortalte om at være i virksomhedspraktik hos VVS Firmaet A/S og KJ Greenland Ilulissat. Eleverne fandt ud af hvad der gør deres mestre glade: man skal huske at komme til tiden, udføre et godt stykke arbejde, og især: være glad for at udføre det. Mestre er glade for spørgsmål, for så er der gode chancer for, at en arbejdsopgave bliver udført korrekt og på bedste vis.

Hver lærling fortalte om deres nuværende arbejdsopgaver, noget de tydeligt var stolte over. Folkeskoleeleverne syntes det var spændende at få indsigt i, hvordan de 5 lærlinge aktivt er med til at bygge Ilulissat op. De opdagde hvordan man som ung lærling er med til at udvikle et lokalområde, og sørge for at alt fungerer som det skal.

Kollegieliv, økonomi og speeddating med en lærling

Eleverne fik at vide hvordan det er at bo på kollegie, hvordan det er at stå på egne ben, hvad man kan forvente sig socialt, og hvad det koster (kr. 850 om måneden). En lærlingeløn er som regel ikke høj, men prisen for et sted at bo er til gengæld også lav.

Som lærling skal man lære at styre sin egen økonomi, tænke over indtægter, faste udgifter, udgifter til mad og drikke, tøj og personlig pleje samt et budget til oplevelser. Økonomisk ansvarlighed er en meget vigtig dyd som kan opfylde mange fremtidsdrømme (eget hus, båd, bil, osv.).

Efter 1 times præsentation af skoleforløb og virksomhedspraktik var eleverne med til "Speeddating med en lærling”. Her fik alle elever 5 minutter til at stille lærlingene alle mulige spørgsmål. Det skete på livlig vis med alle fordelt ved sammenflyttede skoleborde.

Glade gruppebilleder af folkeskoleelever og KTI lærlinge-præsentatorer vidner om et par succesrige dage med masser af information om mulige erhvervsuddannelser.

En stor tak til alle lærlinge, deres mestre og virksomheder!