Teknikimik Ilinniarfik KTI, Tech College Greenland, Overrækker 2024 Svendebreve

Jokum Møller, Forstander, KTI, glæder sig over KTI Bygge Anlæg's nyuddannede svende den 14. juni: tømrer, VVS-energimontør og bygningsmaler.

Udfordringer for Grønlands Byggeindustri og infrastrukturprojekter

Grønland har ligesom Europa en stor og akut mangel på faglært arbejdskraft. Der har i flere år manglet håndværkere til landets mange byggeaktiviteter med store forskelle på, hvor der mangles arbejdskraft. De fleste, og største infrastrukturprojekter og byggerier sker i Nuuk. Det betyder mindre arbejdskraft til andre dele af landet, og har indflydelse byggeopgaver, inkl. bolig- og renoveringsprojekter.

Der gøres meget for at øge interessen for faglærte uddannelser. Men antallet af ansøgere og uddannede til de forskellige håndværksområder daler i en tid, hvor der er stigende faglige krav til arbejdskraften om specialisering og nutidige kompetencer.

Et nyt hold KTI faglærte med Svendebreve træder nu ud på landets arbejdspladser

Dagens dimittender og familiemedlemmer blev budt velkommen af Finn Ommestrup Møller, KTI Souschef & Fartato Olsen, KTI studievejleder. Dagens afslutningstale afholdtes af John Plambek, fungerende uddannelseschef, KTI Bygge Anlæg.

2024 Svendebreve overraktes af Steen Street, underviser, Tømrerafdelingen, Anthon Davidsen, underviser, VVS Afdelingen & Bent Søholm, Malerafdelingen.

Uddeling af årets STARK & Arbejdsmiljøpriser

Den årlige uddeling af velfortjente STARK & Arbejdsmiljøpriser til nybagte håndværkersvende blev foretaget af Steen Street, Bent Søholm & Anthon Davidsen.

Miljøprisen

Tømrer: Kristian Eli Fontain Olsen

Maler: Samuel Mátâk´

VVS-energimontør: Kasper Markussen

STARK Prisen

Tømrer: Mike Berthelsen

Maler: Samuel Mátâk´

VVS-energimontør: Hans Carlo Kristiansen

Stor PILLUARITSI Til 2024 KTI Svende i Sisimiut

Sanasut / Tømrer

Kristen Egede

Mike 5erthelsen

Karl Kleist

Kristian Eli Fontain Olsen

Gustav Broberg

Nuka Jeremiassen

Qillaq Olsen Filemonsen

Lars Enoksen

Mona Jensen

Aputsiaq Rafaelsen Olsen

Nick Andersen

Jan William Zeeb

Ruujorilerisut / VVS

Kasper Markussen

Esaias Rosing

Hans Carlo Kristiansen

Qalipaasut / Maler

Samuel Mátâk´

Mikkel Juul Petersen

Hvordan løses manglen på faglært arbejdskraft i Grønland

Landets udfordring med mange unge som hverken har uddannelse eller job er kritisk og forværrer samtidig manglen på uddannet arbejdskraft. Det er et stort samfundssvigt, når s¨å mange unge ikke finder fodfæste i landets mulige arbejdsområder, og uholdbart for land og unge borgere.

Andre lande har fremhævet det positive ved fritidsjob efter skoletid, og en efterfølgende større interesse for at tage en uddannelse efter grundskolen. Fritidsjob giver praktiske erfaringer, ny viden og energi samt en positiv indstilling til uddannelse. Unge lærer at forstå arbejdsgange og personlig ansvar under arbejde.

KTI Ønsker Alle 2024 Nyuddannede Faglærte Håndværkere en god fremtid indenfor deres respektive fag