ADK Kursus elever for MSK maskinmester i Sisimiut får spændende rundvisning af Nataarnaq, Royal Greenlands nyeste rejetrawler

Nataarnaq kom til Grønland i januar 2022, og er designet af det norske firma Skipteknisk og fremstillet af det spanske værft Astilleros Murueta. Rejetrawleren er 82,3 meter lang og 18 meter bred med plads til et mandskab på 30 med egne kahytter, fællesområder, fitnessrum, alt i alt en supermoderne arbejdsplads for søfarende.

Trawlewfremvisningen blev givet af 2 kyndige maskinchefer Asbjørn Petersen og Johannes Johannesen

Dækket er indrettet med Seaonics hardware som omfatter 4 elektriske trawlspil med permanent magnet der vejer 45 tons. Det kan trække 3 trawl, som er styret via et Seaonics Scantrol kontrolsystem.


Nataarnaq er udstyret med et 3400-mesh Vónin 2014 rejetrawl i hver af de 4 trawlbaner 

3 trawlbaner i brug, plus en ekstra. Vónin 2014-designet er et tre-vinget trawl, som fordeler spændingen langs sømkanterne. Dette giver bedre overskriftshøjde samt stabilitet under slæbet, hvilket resulterer i højere fangstrater.

Nataarnaqs hovedmotor er på 7200kW, og den største motor ADK eleverne både havde set og rørt ved. Skibet forbruger 16 tons diesel om dagen, men da trawlerens størrelse giver større gennemsnitlig dagsfangst, er belastningen af miljøet reduceret. Det er af stor vigtighed i dag, hvor man globalt stræber efter stigende miljøbevidsthed inden for fiskeindustrien. 

Effektivt rejefiskeri

Under Nataarnaqs første tur blev der fisket 1100 tons rejer, der gør trawleren 40% mere effektiv end den gamle rejetrawler den erstatter. Det giver igen nye muligheder for længerevarende fiskeri i andre farvande.

Nataarnaq fiskede 95 tons rejer på en enkelt dag under sin første tur. Skibets fabriksområde og udstyr klarede forarbejdning og automatisk palletering af rejerne uden problemer. Trawleren kan aflaste i havn på mindre end 24 timer.

Produktionsdæk og rejefabrik

Produktionsdækket for rejefangst er et imponerende besøg. Et kæmpestort fabriksområde for rejefangst fra opbevaring i saltvand til rejesortering, pakning og køleopbevaring.

Dækket for rejeforarbejdning kan lare 120 tons rejer dagligt, og har en total kargokapacitet på 2,950m3 afkølet fiskerum.

En stor tak til Royal Greenland og maskinchefer for en informationsrig omvisning af Nataarnaq!