KTI Vintersportsdag – med rødder 2.8 millioner år tilbage i tiden

På en fredag martsmorgen med blå himmel, skinnende sol, og 25 graders arktisk kulde, dystedes sport af elever fra KTI: GUX, Bygge- og Anlægsskolen og Råstofskolen. Der blev skøjtet, spillet snow-volleyball, slået til Søren, udført ski curling, løbet langski, katapultet med bolde og bygget sneskulpturer. En dejlig dag der sluttede med sejr for EUD2 eleverne både i sport og STOMP - en fængende rytmisk stomp der måtte gøre encore! Pilluaritsi!

Hvad ved vi om mennesker og sport?

Arkæologiske fund antyder, at siden mennesker "blev til" for 2.8 millioner år tilbage i tiden, har sport været udført under en eller anden form. Måske startede sportslege da vi levede i trætoppene, inden klimaforandringer tvang os til at gå på to ben?

Mennesker kan lide at udfordre hinanden legemligt, og vise hvem der er den stærkeste, hurtigste, modigste, klogeste, smidigste, bedst til at styre sin krop, eller mest udholdende.

Traditionelle sportsgrene

Af særprægede sportsgrene udført af oprindelige folk kan nævnes Hawaii’s 2000 år gamle og farlige “slæde-surfing”. Man bestiger først en rimelig fredelig vulkan bærende på en slæde lavet af træ og kokosnødfibre. Fra vulkanens tinde suser deltageren derefter ned ad klippeskråningens vulkanaske på slæden. Farten rammer nemt 80 kilometer i timen! Enten er man alene på slæden, eller sidder sammen i et team. Deltagere kan også ligge på maven, eller styre slæden opretstående som et surfingbræt.

Top 1 sportsgren på verdensplan er fodbold med 3.5 billioner fans. De arktiske sportsgrene er mikroskopiske i sammenligning, men tilhængerne mindst ligeså trofaste og energiske.

Inuit Overlevelses-sport

Hver Inuitsport har et formål, som læres under træning og deltagelse. Nogle stammer fra oprindelige folk der migrerede til Nordamerika fra Asien for flere tusinde år siden. Inuit sport udvikler færdigheder som er nødvendige for overlevelse i et barskt arktisk samfund. En Inuit skal være fysisk stærk, koordineret, udholdende og mentalt sund for at leve i 50 graders kulde, og jævnligt jage eller fiske.

Sport holder jægerens og fiskerens sind klar og kroppen stærk, og bringer Inuitkulturer sammen som under de nuværende Arctic Wintergames.

Inuit sport med praktisk baggrund

Fingertræk - Denne sportsleg styrker hænderne, og bruges som styrketræning bl.a. for vinterfiskeri i det arktiske. Fiskere drager ofte store afstande for at isfiske, og må bære  fangsten hjem. Midterfingeren bruges også til at trække linen hjem under linefiskeri. To konkurrenter ”låser” langemand, og forsøger hver især at trække modstanderen mod sig.

Sneslangen -Træner i nøjagtighed af spydkast, og er udviklet af traditionel jagt med spyd på større dyr. Jægeren venter tålmodigt på, at dyret hviler sig i sneen, hvorefter det fældes med spyd kastet i lav afstand fra jorden. Konkurrenter kaster spyd langs med sneoverfladen på jorden, den der laver det længste spydspor i sneen vinder.

Inuit stangskub - Den arktiske  version af tovtrækkeri, og en styrketræning der dyrkes for med lethed at kunne skubbe store kanoer i vandet. F.eks. når man skal på hvaljagt.To hold skubber en tyk træstamme mod hinanden, skubbes modstanderen ud af deres område vinder man. 

Udøvelse af sport i skolen har positiv indflydelse på sind, krop og sjæl, og er for de flestes vedkommende nøglen til en højere akademisk præstation.

Én grund mere til at se frem til KTI’s Årlige Sportsdag!