Den 15. og 16. april 2017 havde Råstofskolen fornemt besøg af Marcel Pineau, Ph.D., P.Eng., Senior Teknisk Rådgiver for JDS Energy & Mining, Canada. Hos JDS tager Marcel sig af miljø anbefalinger og tilladelser for mineprojekter. Han er universitets-professor og uddannet ved det kendte Stanford Universitet i Californien.

JDS er en forholdsvis ung virksomhed (2004), som specialiserer sig i at gennemføre projektplaner for nye miner fra start til fuld mineoperation - både i Canada og globalt. I Canada har JDS bl.a. stået for Minto-minen i Yukon, Gahcho Kue-minen i nordvestområderne, Silvertip Minen i det nordlige British Columbia samt ”Cerro Blanco Guldminen” i Guatemala (100% canadisk ejet).

Marcel Pineau ankom til Råstofskolen som foredragsholder med tung bagage indenfor den grønlandske mineindustri, hvor han tidligere havde været leder for London Mining Greenland A/S (ISUA mineprojektet). Mandagens foredrag handlede om JDS mineprojektet ”Silvertip”, en sølv, bly og zink mine, som nu er så godt som i produktion. Råstofskolen og ARTEK studerende (samt lærerkræfter) hørte om alle faser et mineselskab gennemgår fra begyndelse til produktion. Et forløb der koster mange hundrede millioner (både dollars og kroner), og tager meget lang tid. Den gennemsnitlige mine tager 20 år at udvikle fra begyndelse til start.

Tirsdagens meget spændende, og noget deprimerende foredrag handlede om nedlukning af et storskala mine projekt, "Faro Minen" (Yukon,Canada), som var i operation fra 1969 til 1998. Herefter erklærede mineselskabet (amerikansk) sig konkurs, og forlod minen som den var: med alle bygninger, maskiner, og allerværst: En kilometerdyb mineskakt/sø fyldt med giftigt vand og millioner af tons flydende giftigt affald i flere enorme bassiner med dårligt konstruerede dæmninger.

Hvad der før var en af verdens største surface mining operationer (åben mine) er nu ​​Canadas aller største og aller dyreste miljømæssige forpligtelser. Det kommer til at tage årtier at (delvis) rense og rydde op i forureningen, og årtier ind i fremtiden af vedligehold af forureningen. Regningen for dette kæmpearbejde er på nuværende tidspunkt anslået til 6 billioner dollars!

Canada står helt alene med regningen. Marcel Pineau rådede Grønland til at være vagtsom overfor minenes ansvar, og sørge for at der findes garanti for økonomisk støtte ved enhver form for mine nedlukning, især konkurs erklæringer.

Vi glæder os til forhåbentlig at modtage Marcel igen til august 2017 når han vender tilbage til Grønland. Alle er velkommen til at komme og lytte til hans yderst spændende, og relevante mineforedrag.

Faro Minen i Yukon området (Canada) - den smukke grønne farve er desværre sådan på grund af gift og forurening....