Sisimiut M5 Maskinmesterstuderende besøger en arktisk solcellepark & verdens eneste HOLEBY MAN DIESEL Generator S35-42L PS

Besøg hos NUKISSIORFIIT Dieselkraftværk (Aasiaat, Grønland)

Dieselkraftværker er ældre løsninger for energiproduktion med ulemper og miljøpåvirkninger. Transport af dieselbrændstof til fjerntliggende steder er dyr, og kan være skadelig for det sårbare arktiske miljø. Olieudslip kan være katastrofale, og emissioner fra dieselkraftværker bidrager til luftforurening og klimaændringer.

Fordelen ved dieselkraftværker: de leverer pålidelig og økonomisk overkommelig energi til fjerntliggende samfund uden adgang til andre elektricitetskilder. Dieselkraftværker er en vigtig kontrast i ny og gammel energifremstilling og teknologi.

Dieselkraftværker er ofte mere omkostningseffektive på kort sigt end vedvarende energiløsninger på grund af lavere start investerings- og installationsomkostninger.

Grønlands Selvstyre planlægger opførelse af ​​et vandkraftværk for Aasiaat og dens omkringliggende bygder inden for de næste 10 år.

Holeby Man DIESEL generator: S35-42L PS - Test motor prototype & verdens eneste eksisterende eksemplar

HOLEBY MAN DIESEL S35-42L PS er den eneste af typen, da den blev bygget som testmotor, og efterfølgende aldrig gjort kommercielt tilgængelig.

Den 6-cylindrede, 4-takts, 600 rpm, maks. forbrændingstryk 130 bar, generator (motorydelse 3018 BHP/2220kW), blev fremstillet i 1990 af Holeby, Danmark.

Det førsteklasses håndværk kan ses og føles, det er et imponerende og smukt mesterværk af en dieselgenerator. Alle dele er originale. Den ansvarlige for ​​generatorens daglige drift gennem de sidste 30 år er overbevist om at S35-42L PS drives af verdens bedste motor!

En konsekvens af motorens forbløffende robusthed er, at udskiftning af motordele sjældent (hvis nogensinde) er nødvendig. Dette, kombineret med en ekstraordinær effektivitet, betyder at Holeby Diesel ikke har modtaget yderligere indtægter efter salget.

Mulighed for en samler af ekstremt sjældne dieselmotorer: Holeby Man DIESEL S35-42L PS pensioneres inden for de næste 2 år

Til ivrige samlere af sjældne dieselmotorer derude: pension af generatoren er på vej, den er installeret tæt på havnen, så transport er ingen hindring.

Studieturen hos Nukissiorfiit inkluderede også et spændende besøg af byens vandkraftværk samt deres reserveelværk indeholdende 4 ældre dieselgeneratorer.

En af generatorerne blev startet til de studerendes store glæde. Den unikke dybe, højlydte dieselmotor rumlen var en fryd til deres ører (også underviserne).

Besøg hos TUSASS A/S, Aasiaat, Grønlands førende leverandør af telekomløsninger, her blev landets største solcellepark park med 253 paneler planlagt og installeret i efteråret 2022

Den arktiske region er en enorm, uudnyttet kilde af vedvarende energi, især solenergi. På grund af et barskt arktisk klima og fjerntliggende bygder, er adgang til ressourcer ofte udfordrende og dyrt.

En stor fordel ved solceller i arktiske miljøer er evnen til at fungere under ekstrem kulde og dårlige lysforhold, samt en mulig ​​overskydende energi under arktiske somre med 24 timers konstant solskin.

Skalerbarheden af ​​solcelleparker er ideel til energiopsamling i fjerntliggende og isolerede grønlandske samfund. TUSASS solcellepark er designet og installeret til at imødekomme de specifikke behov i Aasiaats lokalsamfund.

TUSASS har installeret solpaneler ved deres generatorer på omkringliggende bjergtoppe i Aasiaat. Disse har markant reduceret dyr helikoptertransport af dieselolie til generatorerne. 

TUSASS Aasiaat er yderst tilfreds med deres solcellepark. Ud over at reducere C02 udslip på driften af bygninger med over 30%, dækker den udnyttede energi TUSASS' lokale produktionsomkostninger. Lejlighedsvis genereres endog et lille energioverskud, der kan sælges videre til 75 øre pr. kW.

Solcelleparken vil have betalt installationsomkostninger på blot 10 år. Med en solcelleparklevetid på 20 år plus – er beslutningen en ovenud god grøn investering