Teknikimik Ilinniarfik KTI giver ophold til 38 udsendte fra Beredskabsstyrelsen under naturbranden ved Kangerluarsuk Tulleq 

Qeqqata Kommunia blev hjemsted til en større naturkatastrofe, da en naturbrand startede ved 1. Fjord, Kangerluarsuk Tulleq. Man kan idag konstatere, at 19 kvadratkilometer naturområde er brændt af, og nu ligger sort og afsvedet hen.

Branden var så alvorlig, at Beredskabsstyrelsen fra Danmark blev tilkaldt. Ialt 38 deltog i brandslukningen (36 mænd og 2 kvinder). De ankom til Sisimiut den 13. august og rejste tilbage efter endt brandslukning den 24. august. 

Brandslukningsarbejdet

De 3 første dage ved Kangerluarsuk Tulleq bestod de udsendtes arbejde i at bekæmpe naturbranden, og lave brandbælter så ilden ikke spredte sig over Utaap Kuua - elven mod vest. Under bekæmpelsen var alle 38 deltagere i arbejde 24 timer i døgnet. Når man havde sovet et par timer, var det på med brandstøvler, brandhandsker og brandhjelm, med gasmasken i rygsækken (men uden iltforsyning). Under brandslukningsarbejdet boede det tilrejsende mandskab i telte ude ved området.

Udstyr under brandbekæmpelsen som båd, pumper og lignende blev stillet til rådighed af byens virksomheder og byens borgere hjalp med madforsyning. Mandskabet roste i høje toner de mange lækre lokale retter, drikkevarer, kager, osv.  

Indkvartering hos KTI

Efter 3 dage ude i området ved Kangerluarsuk Tulleq blev alle 38 tilrejsende fra Beredskabsstyrelsen tilbudt i KTI kollegieværelser. Her fik mandskabet mulighed for en god nats søvn, da deres arbejdsdag nu var mere "normal" fra 7 om morgenen til 19:00. Hos KTI fik de alle tilbudt et solidt morgenmåltid inden afgang. Når gruppen kom trætte hjem til KTI om aftenen, ventede et indbydende aftenmåltid. 

Tak fra Beredskabsstyrelsens udsendte mandskab

Sisimiut undgik den helt store naturkatastrofe ved en ekstraordinær indsats fra lokale brandfolk, lokale frivillige og udsendt mandskab fra Beredskabsstyrelsen.

Alle byens indbyggere er lettede og utrolig glade for, at naturbranden nu er slukket. Den kostede Sisimiuts skønne natur mange afsvedne kvadratkilometer og en enkelt hytte som udbrændte. Til alt held kom ingen mennesker tilskade under den langvarige brand ved Kangerluarsuk Tulleq. 

Beredskabsstyrelsens mandskab takker for støtten de har modtaget i Sisimiut. Og især for den overvældende taknemmelighed de mødte for deres arbejdsindsats under brandbekæmpelsen.

Som en af KTI's gæstende indkvarterede fra Beredskabsstyrelsen udtalte "At lande ude i et fjeld midt i ingenting, og blive serviceret som om man boede på et hotel, er bare ekstremt. Det overgår min vildeste fantasi. Det har været ufattelig imponerende at se, hvordan et lokalsamfund træder sammen, og bidrager med det man kan".