Qulleq FABLAB og Teknikimik Ilinniarfik KTI viser Sisimiuts nye opfinderværksted frem til Grønlandsk folketingsmedlem

Der er sket meget siden december, 2020 hvor en pressemeddelelse fortalte om opstarten af Grønlands første FabLab.

Qulleq FabLab er blevet til en realitet med generøs støtte fra den danske finanslov. Opstart og virke er sikret for ialt 4 år. Qulleq FabLab er et tæt samarbejde mellem Arctic Circle Business, Qeqqata Kommunia, Teknikimik Ilinniarfik KTI og Arctic DTU.

Hvad indelholder Qulleq FabLab?

FabLab er et ”Fabrikations-Laboratorium”, og et innovationsværksted, hvor skoleelever, ansatte hos virksomheder, unge og voksne borgere har mulighed for at lære nye maskiner og teknologi at kende. Qelleq FabLab indeholder 3D-printer, 3D scanner, vinylskærer, laserskærer og CNC fræser. Derudover t-shirt printer, sidste nye symaskine for broderet design på t-shirts eller anden kreativ syning. 

Hvad læres hos Qulleq FabLab?

Værkstedet inspirerer en iværksætter-tankegang hos blandt andet byens folkeskoleelever. Flere klasser har allerede besøgt og lært at bruge nogen af maskinerne. Unge er glade for at prøve og bruge ny teknologi, og har ivrigt taget imod at lære om digital fabrikation og ny design tænkning.

Qulleq Fab Lab leder Natzya Christiansenen hjælper sammen med FabLab personale og frivillige byens folkeskoleelever og andre besøgende brugere med undervisning og kurser i anvendelse af de nye digitale teknologier.

Aaja Chemnizt Larsen besøger Qulleq FabLab 

Grønlands folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen besøgte den 04. marts 2022 Qulleq FabLab. Her så hun for første gang resultatet af det store innovationsprojekt som hun i samarbejde med Qeqqata Kommunia bistod med at få statsstøtte til gennem den danske Finanslov.

Sammen med Qulleq FabLab styregruppe og personale fik hun en detaljeret gennemgang af værkstedet og demonstrationer af den spændende teknologi til rådighed for besøgende. I Qulleq FabLab lokalet er der en montre med udstilling af nogen spændende og usædvanlige produkter som besøgende har fremstillet med FabLabs maskiner. Digital fabrikation er vejen fremad.