Nuugaatsiaq Tsunami foredrag 24. august af GEUS Emeritus

I juni 2017 skete et meget stort jordskred ved Nuugaatsiaq i nordgrønland, en meget lille bygd med under 100 beboere på en dejlig lille ø i Karratfjorden. 4 bygdeboere mistede livet under tsunamien som skyllede ind over bygden med stor kraft og hastighed. På få timer var deres liv forandret for evigt.

Alle beboerne har måttet forlade deres hjem, uden mulighed for at vende tilbage, da et nyt og meget stort jordskred i gang. Et jordskred man ikke ved hvornår skrider, og forårsager en ny tsunami. Beboernes rejse væk fra Nuugaatsiaq er pludselig, og uden mulighed for at sige farvel til deres gamle liv og omgivelser. Så en stor menneskelig tragedie.

Begivenheden omkring tsunamien har skabt stor videnskabelig interesse. Den 24. august holdt Stig Asbjørn Schack Pedersen, Professor Emeritus, Grundvands- og kvartærgeologisk kortlægning, GEUS, foredrag på Råstofskolen. Vi hørte om Stig’s betragtninger omkring katastrofen i Nuugaatsiaq.

Når vi siger ”tsunami” tænker vi ofte på et jordskælv og følgende mega havbølger. I Nuugaatsiaq var det en jordskreds-tsunami. Jordskreds-tsunamier sker både gennem underjordiske søskred, og som i Nuugaatsiag: efter et kæmpestort overjordisk fjeldskred.

Vi lærte hvordan et jordskred glider ned ad en fjeldside, og hvordan jordmassen som synker ned i fjorden afstedkommer en kraftig bølge-reaktion – en tsunami. Em tsunami kan være dødelig for både dem der befinder sig på vandet, samt omkringlevende beboere på land. Afhængig af hvor stor tsunamien er.

Det er tænkeligt at mega-jordskred og efterfølgende tsunamier i det arktiske område vil ske oftere i fremtiden på grund klimaændringer, som Arktis er særligt følsomme overfor.

Stig Asbjørn Schack Petersen er ikke færdig med sine undersøgelser omkring Nuugaatsiaq tsunamien, og lovede at vende tilbage med sin endelige rapport over nogen af de spørgsmål som stilles: hvorfor skete jordskredet? Hvad kan vi gøre for at bedre at kunne forudsige jordskred og tsuamier?