For Råstofskolens elever er den 4. december en særlig dag, her fejres deres skytshelgen Skt. Barbara der beskytter bjergværksfolk verden over mod pludselig og voldsom død.  Den katolske kirke har afskrevet hende som helgen, men minefolk og artillerister deltager fortsat med højtideligholdelsen af dagen.

Historien blev fortalt på grønlandsk og dansk til aftens begivenhed. Kort fortalt opnåede Barbara martyrdom, da faderen myrdede hende på grund af hendes skønhed og kristne tro. Forinden havde hun afvist et ægteskabstilbud. Faderen ønskede at beskytte hende mod omverden, derfor indespærrede han hende i et tårn, men hun fastholdt sin tro. Mens han var på rejse, fik Barbara indsat tre vinduer, der skulle symbolisere Treenigheden. Faderen mistede sin tålmodighed og dræbte sin egen datter efter massiv tortur, hvor hendes sår mirakuløst forsvandt. Det endte med, at hun fik hugget hovedet af, men som der blev fortalt til præsentationen, ramte karma faderen, da han blev ramt af lyn efter halshugningen og brændte ihjel. 

Traditionen tro havde eleverne inviteret til fejring af Skt. Barbara på Råstofskolen, hvor der var mulighed at se skolen, hygge med gløgg og æbleskiver og ikke mindst høre om legenden. Mange elever, underviserere og familie dukkede op og tilbragte et par hyggelige timer, som der var blevet arrangeret af fremtidens minefolk.